Co se děje s tělem při nedostatku pohybu?

Pohyb vždy pro člověka byl nepostradatelnou součástí života. Bohužel nyní však převládá sedavý způsob života, který naše tělo ničí a nese s sebou zdravotní problémy. Tělesný pohyb zvyšuje spotřebu energie a tím zabraňuje vzniku obezity, redukuje riziko vzniku onemocnění srdce a cév, snižuje krevní tlak a mnoho dalších nemocí z nedostatku pohybu.

Ochablost svalů

Prvním příznakem nedostatku pohybu je ochablost svalů, kdy i provedení základního pohybu je problém. Dochází ke snížení svalové síly, flexibility a mobility a lidé jsou náchylnější ke zranění.

Bolest páteře a kloubů

Je přímo spojena s prvním bodem a to se svalovou ochablostí. Tělo nedokáže udržet správnou pozici a dochází k nerovnoměrnému zatížení kloubů a páteře. Pokud tento stav trvá dlouhou dobu, vzniká bolest. Nezanedbatelný a pozitivní vliv pohybu na naše kosti je produkce minerálů. Při jejich nedostatečné produkci může vzniknout až osteoporóza (řídnutí kostí).

Obezita

Nedostatkem pohybu ubývají svaly a roste procento tuku v těle. Při pravidelném pohybu tento poměr můžeme zvyšovat ve prospěch svalové hmoty. Důležitým faktorem je zde samozřejmě vyvážená strava s nižším množstvím přijaté energie.

Spánek a psychická pohoda 

S přebývající energií, která není spálena pohybem, se nám hůře usíná. Pravidelný pohyb tedy zvyšuje kvalitu spánku a ráno se budíme plní energie připraveni na další denní aktivity. Během pohybové aktivity dochází k vyplavení endorfinu a dopaminu, které nám dodávají dobrou náladu a příjemné pocity. Pokud Vás tedy někdy přepadne špatná nálada, deprese či melancholie, zkuste se nejprve zamyslet nad svými pohybovými návyky a zkuste si třeba zajít na procházku, zaběhat, zacvičit nebo projet na kole…