Vše o zázraku jménem kinesiotaping

Jak kinesiotaping pomáhá

Kinesiotaping je metoda pocházející z Japonska, která využívá pružných, většinou bavlněných, pásek. Podporuje a urychluje tělu vlastní reparační mechanismy přes zlepšení lymfatického i cévního oběhu v místě aplikace. Kinesiotapy jsou vyrobeny tak, aby napodobovaly vlastnosti i strukturu lidské kůže, tudíž po dobu jejich nošení nedochází k žádnému omezení pohybu či jiných funkcí.

Způsoby využití

Způsobů aplikací existuje hned několik. Nejčastěji využíváme aplikaci pro útlum funkce svalu (pokud je sval aktivní více než potřebujeme a je přetížen) nebo pro podporu funkce svalu (pokud sval naopak pracuje málo a my ho chceme podpořit v jeho přirozené funkci) a v neposlední řadě lymfatická aplikace (často v případě poúrazových stavů, kdy je přítomen lymfatický otok či hematom). Dále se využívají také korekční aplikace (např. aplikace pro korekci vbočeného palce) či stabilizační aplikace (např. pro stabilizaci kotníku po opakovaných výronech).

Jak se o nalepený kinesiotape starat a co nedělat

Kinesiotape nevyžaduje žádnou speciální péči. Nemusíte kvůli němu omezovat pohyb či jiné aktivity. Nedoporučuje se však na nalepený tape aplikovat teplo (nahřívací polštářky, fén, sauna atd.). Teplem dochází k aktivaci lepidla na spodní části tapu a mohlo by dojít problematickému sundávání tapu. V takovém případě byste mohli tape sundat i s povrchovými vrstvami kůže. Ve výjimečných případech se u některých lidí objeví alergie na kinesiotapy, ať už na lepidlo či latex obsažený v některých kinesio páskách. Pokud by se u vás tato alergie projevující se vyrážkou, začervenáním, popřípadě svěděním objevila, tape sundejte. Kinesiotapy můžete také namáčet, voda jim nevadí. Po namočení vodou nechte tejpy přirozeně uschnout. Počítejte s tím, že schnutí chvíli trvá. Nesnažte se schnutí urychlit výše zmíněným fénem ani jinými prostředky a dávejte si pozor na ofouknutí mokrého tejpu. Tejp nechte nalepený 2-5 dní, poté ho od kůže pomalu odlepujte. Nikdy tape nestrhávejte rychle jako náplast.